Συνέντευξη του υπ. δημάρχου Κορδελιού- Ευόσμου Ιωάννη Καμαρινόυ στο GRTIMES.GR και τον δημοσιογράφο Βαγγγέλη Στολάκη.

Κύριε Καμαρινέ, γιατί να ψηφίσει ένας πολίτης του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου την πρότασή σας και κατ’ επέκταση να επιλέξει εσάς για την επόμενη ημέρα.

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος στη Βόρεια Ελλάδα και ο δεύτερος με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας σε όλη τη χώρα, δεν έκανε ούτε ένα βήμα προόδου και ανάπτυξης. Δεν είναι ο δήμος που μας αξίζει, δεν είναι ο δήμος όπου θέλουμε να ζούμε. Ως παράταξη έχουμε πραγματικά τη θέληση να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή. Εγώ, δεν θα κλειστώ στο γραφείο μου στο δημαρχείο γιατί διαθέτω την εμπειρία και τη γνώση και θα δράσω ώστε να πραγματοποιηθούν βασικά έργα στον τόπο μας, ώστε ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου να γίνει δήμος-πρότυπο. Μετά από προτροπή επιφανών δημοτών, με νέα και άφθαρτα πρόσωπα στο συνδυασμό, είμαι έτοιμος για να ξεκινήσει η «επανεκκίνηση» του δήμου μας.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη της νυν διοίκησης;

Η νυν διοίκηση εγκλωβίστηκε στην εσωστρέφειά της. Δεν διεκδίκησε τίποτα για τους δημότες. Δεν διεκδίκησε πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα( ΕΣΠΑ) ούτε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί δεν είχε όραμα. Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, το έργο που έχει να επιδείξει περιορίζεται σε ασφαλτοστρώσεις.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν και μόλις καθίσετε στην καρέκλα του δημάρχου;

Προβλήματα του δήμου είναι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημότης στην καθημερινότητά του -και είναι πολλά. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στο δήμο σε επίπεδο γειτονιάς. Και στις δύο κοινότητες του δήμου μας, θα επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση της καθημερινότητας -καθαριότητα, περιβάλλον, κυκλοφοριακό, πάρκινγκ, πράσινο, άθληση, μέριμνα για άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδεία. ‘Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αφορά όλους είναι ο νέος ΓΠΣ που θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την τοπική αγορά και την επιχειρηματικότητα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σας για τις 100 πρώτες ημέρες;

Παιδεία και κτιριακές υποδομές. Μεταστέγαση Ειδικού Σχολείου. Εξαγγελία συγκοινωνιακής και κυκλοφοριακής μελέτης. Ενέργειες για να λειτουργήσει το πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορδελιό, προγραμματισμό κατασκευής τριώροφου πάρκινγκ στον Εύοσμο, σχεδιασμό αναδιαμόρφωσης υφιστάμενων χώρων πάρκινγκ. Έναρξη αποπεράτωσης του σταδίου και του κολυμβητηρίου άνωθεν της περιφερειακής. Και φυσικά έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την ανακύκλωση.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή και ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι εκείνο της δυσοσμίας που όπως αποδείχθηκε προέρχεται από τα ΕΛΠΕ. Ποια είναι η δική σας πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενημερωθήκαμε, όπως οφείλαμε, από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γιουτίκα για τις αιτίες που προκαλούν τη δυσοσμία αλλά και τις λύσεις που προτείνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Περιμένουμε να δούμε να εφαρμόζονται, να γίνουν πράξη. Η αιτία της δυσοσμίας εντοπίστηκε, τώρα η διαχείριση είναι στην κεντρική εξουσία. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά καθώς αφορά την ασφάλεια και την υγεία των δημοτών.

 Εάν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε μια ερώτηση στον Πέτρο Σούλα, τι θα τον ρωτούσατε;

Φίλε Πέτρο, γιατί ως δήμαρχος έδειξες αδράνεια, αναποτελεσματικότητα και αναβλητικότητα; Για ποιον λόγο απαξίωσες τους συνεργάτες σου και τους υποχρέωσες να αποχωρήσουν από την διοίκηση;

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας;

Να ολοκληρωθεί επιτέλους ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός -το μόνο που απαιτείται είναι βούληση. Η ολοκλήρωσή του θα έχει πολλαπλά οφέλη. Διευθετώντας το χρόνιο πρόβλημα των χρήσεων γης θα καταστεί επιτέλους και πάλι δυνατή η έκδοση νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την επίτευξη των στόχων της συνολικής τοπικής πολιτικής. Οι στρατηγικές επιλογές, αφενός για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος χώρων στάθμευσης και αφετέρου με σειρά δράσεων όπως οι «λευκές νύχτες», πολιτιστικές δράσεις στους δρόμους, συναυλίες και εικαστικά δρώμενα θα δώσουν αναζωογονητική πνοή στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Να περιμένουμε εκπλήξεις κι αν ναι, τι είδους ως προς το ψηφοδέλτιό σας;

Ήδη το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας «Ξεκινάμε από την αρχή» έχει κλείσει. Ο συνδυασμός μας είναι στελεχωμένος με 108 υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, με στελέχη ικανά, που έχουν όρεξη για δουλειά και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Δεν εξαρτόμαστε από κανένα κόμμα. Είμαστε ανεξάρτητοι και θέλουμε οι δημότες να μας εμπιστευτούν ώστε να αφοσιωθούμε απόλυτα στη διοίκηση του δήμου. Εύχομαι καλό αγώνα σε όλους τους συνυποψηφίους.