Ανακοινώσατε την υποψηφιότητα σας για το δήμο Ευόσμου-Κορδελιού την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Γιατί βιαστήκατε;

Η απόφαση να θέσω τον εαυτό μου υποψήφιο για τη δημαρχία του δήμου μας, προέκυψε μετά από μια μακρά πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση στη διάρκεια της οποίας προσπαθούσα πάντοτε να υπηρετώ την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου αλλά και τον αρχικό σχεδιασμό και όραμα που υπήρχαν στις παρατάξεις στις οποίες είχα συνταχθεί. Θα έλεγα ότι μάλλον άργησα να πάρω την απόφαση αλλά και την ευθύνη της διοίκησης δίνοντας πολλά περιθώρια ανοχής σε λίγους και «λίγους». Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα ψηφιστούν στην Ελληνική Βουλή αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, η απόφασή μου να τεθώ στη διάθεση των δημοτών εκπορεύεται από τους ίδιους τους δημότες και δεν αλλάζει. Την ανάγκη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας εκτός από τους ίδιους τους συνδημότες μου την εξέφρασαν και συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι στηρίζουν και συντάσσονται μαζί μου.

Αλήθεια, ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση;

Η συνεργασία όλων των παρατάξεων για την προώθηση σημαντικών θεμάτων του δήμου, του εκάστοτε δήμου, θα έπρεπε να συμβαίνει ανεξάρτητα από τους νόμους. Δεν θα έπρεπε να είναι μία επιβεβλημένη συνεργασία αλλά μία αυτονόητη πράξη κοινής αντιμετώπισης προβλημάτων. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτοί που είναι στην αντιπολίτευση δεν θέλουν να λυθούν προβλήματα και να βελτιωθεί η συνολική κατάσταση του κάθε τόπου. Δυστυχώς, για ορισμένους πρέπει κάποιος να τους επιβάλλει τη συνεργασία για να την εφαρμόσουν. Πεποίθησή μου είναι ότι τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο απαιτείται συναίνεση και κυρίως συνεργασία. Ειδικά στην αυτοδιοίκηση, το σύνολο των παρατάξεων, είναι το πρώτο όργανο εκπροσώπησης των πολιτών στην κεντρική εξουσία, ως εκ τούτου απαιτείται απέναντι σε αυτό να είμαστε ενωμένοι. Εξάλλου, η απλή αναλογική διασφαλίζει την πραγματική εκπροσώπηση.

Παραιτηθήκατε στα μισά περίπου της θητείας σας από τη θέση του αντιδημάρχου και ανεξαρτητοποιηθήκατε διαφωνώντας με την πολιτική του κ. Σούλα. Ποια ήταν τα βασικά σημεία της διαφωνίας σας;

Είναι ζητήματα που στην παραίτησή μου τα επεσήμανα αναλυτικά. Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι βασικό ρόλο έπαιξαν η ανυπαρξία, η αδιαφορία και τελικά η ανεπάρκεια του κ. Σούλα. Ο ίδιος είναι εξαιρετικά μελετηρός και διαβασμένος σε ορισμένα θέματα, αλλά με καμία διάθεση να πάρει αποφάσεις. Επίσης, είναι απών και «εξαφανισμένος» από τον δήμο. Δεν μπορείς να έχεις άποψη για τον τόπο όταν δεν κυκλοφορείς, δεν ακούς, δεν επικοινωνείς και περιορίζεις τις εμφανίσεις σου σε δύο καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι χάσαμε ένα σημαντικό έργο στην σχολική στέγη εξαιτίας της αναβλητικότητας, της ανασφάλειας, της αδιαφορίας του κ. Σούλα.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής σας και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να τα λύσετε;

Καταρχήν το ζήτημα του περιβάλλοντος. Ζούμε σε μια βεβαρυμμένη περιοχή εξαιτίας της γειτνίασης με τη βιομηχανική περιοχή, όπως και με τα διυλιστήρια. Σε αυτό προστίθεται  το ελλιπές φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Οι λύσεις είναι καταρχήν αυστηροί έλεγχοι και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι δημόσιες σχέσεις με τους επιχειρηματίες, ενώ πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για τη δημιουργία πάρκων αναψυχής ακόμη και δάσους στην περιοχή άνωθεν της περιφερειακής. Επίσης, σημαντικό ζήτημα αποτελεί η συγκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και η ανάπτυξη της ανακύκλωσης, με σχεδιασμό ακόμη και για υπογειοποίηση των κάδων σε κεντρικές οδούς, μέσω διεκδίκησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και ΣΔΙΤ.  Σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή αποτελεί η παιδεία, η οποία συμπεριλαμβάνει φυσικά και τη σχολική στέγη. Ως αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού είχα συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό με έτοιμες μελέτες ακόμη και με ΣΔΙΤ.  Σε αυτό προσθέτω τώρα και τη μετεγκατάσταση ή ανέγερση ειδικού σχολείου. Το τρίτο, εξίσου σημαντικό, είναι η κοινωνική πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή στο δήμο μας είναι ανύπαρκτη. Από τους ανέργους και τους ηλικιωμένους, μέχρι τους παιδικούς σταθμούς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο μπορούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά με απλές αλλά καθοριστικές παρεμβάσεις ενισχύοντας τη συλλογικότητα.

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής σας και πως σκοπεύετε να τις αναδείξετε;

Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου είναι πραγματικά ένας ευλογημένος τόπος κυρίως εξαιτίας των κατοίκων του. Όμως και η χωροταξική του τοποθέτηση αποτελεί ένα σημαντικό του προτέρημα το οποίο έχει μείνει αναξιοποίητο. Είναι κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή, έχει εκτάσεις ανεκμετάλλευτες, ακόμη η περιοχή διαμορφώνεται. Έχει ακόμη και τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει η ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Η ευρύτερη περιοχή έχει και επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Έχει ανεκμετάλλευτες εκτάσεις πρώην στρατοπέδων. Κοινώς έχουμε πολύ δουλειά αλλά και πολύ διάθεση για δύσκολα ζητήματα που εμείς μπορούμε. Βάζουμε στρατηγικούς στόχους στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση, στην διοίκηση και στον πολιτισμό, τα οποία και θα αναδείξουμε το επόμενο διάστημα.