Ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Ιωάννης Καμαρινός.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ευχήθηκε στον κ. Καμαρινό καλή επιτυχία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και τον ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Βάσει στοιχείων, στους 38 δήμους  της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παράγονται ετησίως 800.000 τόνοι αστικών απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, από τις αρχές του 2020 θα διατίθενται και οι καφέ κάδοι για οργανικά απόβλητα- οικιακής διαλογής- ενώ για την αποκομιδή κάθε δήμος θα χρησιμοποιεί ειδικά απορριμματοφόρα.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ τόνισε την ανάγκη οι δήμοι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσουν στη δημιουργία πράσινων σημείων- χώρων για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή- όπως υπαγορεύει άλλωστε και η νομοθεσία.

«Αφού τοποθετήσουμε στον μπλε κάδο τα υλικά συσκευασίας και στον καφέ κάδο τα οργανικά απορρίμματα, στον πράσινο κάδο θα μένει το υπόλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων, πράγμα το οποίο και αποτελεί τόσο εθνικό όσο και ευρωπαϊκό στόχο» τόνισε ο κ. Γεράνης.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σημαντική για τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δεν είναι θέμα που προσφέρεται για ψηφοθηρία. Οφείλουμε να εργαστούμε όσο μπορούμε για ένα πράσινο μέλλον, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των παιδιών μας» επεσήμανε ο κ. Καμαρινός και δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον κ. Γεράνη για τη συμβολή του στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Τέλος, οι δύο άνδρες θυμήθηκαν την άψογη συνεργασία που είχαν στο παρελθόν ως μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του πρώην ΣΟΤΑΝΘ (Περιφερειακή Ενότητα ΦΟΔΣΑ Θεσσαλονίκης). «Τότε ξεκινήσαμε και ανοίξαμε δρόμο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στέρεων αποβλήτων και τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράνης.