Συνέντευξη υπ. δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου Ιωάννη Καμαρινού στην εφημερίδα politik.gr

Πότε ασχοληθήκατε με τα κοινά; Μία μικρή αναδρομή.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, όμως πιο ενεργά ήταν το 1995, που διετέλεσα γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του δημοτικού αθλητικού κέντρου Ευόσμου, ενώ η πρώτη μου θεσμική επαφή ήταν το 1999 ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ευόσμου, όπου παρέμεινα έως το 2006. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζω να εκλέγομαι σταθερά δημοτικός σύμβουλος, ενώ υπηρέτησα το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου ως αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για δύο φορές. Υπήρξα πρόεδρος και μέλος σε επιτροπές φορέων και οργανώσεων.

Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε το δήμο Κορδελιού- Ευόσμου;

Μετά από είκοσι χρόνια εμπειρίας και επαφής με την τοπική αυτοδιοίκηση, μα πάνω από όλα με τους πολίτες, και ιδιαίτερα μετά από τις ευκαιρίες που δώσαμε σε ανθρώπους που στηρίξαμε για να εργαστούν για το δήμο και κάποιοι δεν μπόρεσαν, ορισμένοι δεν θέλανε, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου υποψήφιο δήμαρχο διότι δεν υπάρχουν στον τόπο άλλα περιθώρια για πειράματα. Εφόσον ο τρόπος διοίκησης που ασκήθηκε μέχρι σήμερα κρατάει το δήμο σαράντα χρόνια πίσω, και επειδή οι προσπάθειές μου να δούμε την επόμενη μέρα έπεσαν στο κενό, πρέπει να πάρουμε ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και να ενεργοποιηθεί. Γιατί για να αλλάξουν όσα δεν μας αρέσουν, πρέπει να είμαστε παρόντες και με διάθεση συνεργασίας, συνεννόησης και συναίνεσης.

Έχετε καταλήξει στα άτομα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού;

Ο βασικός πυρήνας του συνδυασμού έχει σχηματιστεί. Όπως γνωρίζετε ο Κλεισθένης φέρνει πολλές αλλαγές και κρύβει πολλές παγίδες. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν και για αυτό τα στελέχη του συνδυασμού, γνωρίζουν ότι πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών, δεν πρόκειται να κλείσουν τα ψηφοδέλτια. Εκείνο όμως που είναι  για όλους μας προτεραιότητα είναι η εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων, χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Πιστεύετε ότι απέτυχε ο κ. Σούλας ως δήμαρχος;

Αυτό θα το κρίνουν οι δημότες Κορδελιού- Ευόσμου στις επερχόμενες εκλογές. Προς το παρόν, φαίνεται πως έχει αποτύχει ως δήμαρχος αλλά έχει αποτύχει και ως επικεφαλής της παράταξης του καθώς έχει χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Έχοντας γνώση από τη συνεργασία μας, οφείλω να παραδεχτώ ότι διαβάζει πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει στην πράξη…

Ποιο είναι το μότο σας σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση;

Ξεκινάμε από την αρχή. Με την εμπειρία των χρόνων, αλλά και την επίγνωση των λαθών, ξεκινάμε από την αρχή σωστά. Κοιτάμε το αύριο, τις ανάγκες της επόμενης μέρας και σχεδιάζουμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για έναν δήμο πρότυπο όπως αξίζει στους δημότες του.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία της παράταξης σας;

Συνεργασία, συνεννόηση, ενότητα και δουλειά. Πολλή δουλειά για να κερδίσουμε όλα όσα χάσαμε από τα χρόνια της απραξίας και της απουσίας.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου;

Τα προβλήματα του δήμου είναι όσα αντιμετωπίζει ο δημότης στην καθημερινότητά του και είναι πολλά. Καταρχήν το ζήτημα του περιβάλλοντος, καθώς ζούμε σε μια βεβαρυμμένη περιοχή εξαιτίας της γειτνίασης με τη βιομηχανική περιοχή. Σε αυτό προστίθεται το ελλιπές φυσικό περιβάλλον. Μεταξύ των λύσεων είναι οι αυστηροί έλεγχοι, ενώ πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για τη δημιουργία πάρκων αναψυχής ακόμη και δάσους στην περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού. Επίσης, σημαντικό ζήτημα αποτελεί η συγκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και η ανάπτυξη της ανακύκλωσης, με σχεδιασμό ακόμη και για υπογειοποίηση των κάδων που ήδη ξεκίνησε να υλοποιηθεί σε όλο τον δήμο σε κεντρικές οδούς, μέσω διεκδίκησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και ΣΔΙΤ.  Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η παιδεία, η οποία συμπεριλαμβάνει τόσο τη σχολική στέγη όσο και την έλλειψη χώρων άθλησης, αλλά και αναψυχής όπως είναι οι παιδικές χαρές. Ως αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού είχα συγκεκριμένο σχεδιασμό με έτοιμες μελέτες, ακόμη και με ΣΔΙΤ.  Σε αυτό προσθέτω τώρα και τη μετεγκατάσταση ή την ανέγερση ειδικού σχολείου. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην κοινωνική πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή στο δήμο μας είναι ανύπαρκτη, ενώ ταυτόχρονα είναι αναγκαία για τους συνδημότες μας ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε. Από τους ανέργους και τους ηλικιωμένους, μέχρι τους παιδικούς σταθμούς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο μπορούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά, με απλές αλλά καθοριστικές παρεμβάσεις, ενισχύοντας τη συλλογικότητα.

Υποθέστε πως εκλέγεστε δήμαρχος. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την επόμενη μέρα;

Ξέρετε δεν έχει σχέση ποιος θα βρίσκεται στη θέση του δημάρχου, καθώς όλοι είμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα, η οποία έχει να κάνει με την καθημερινότητα του δημότη. Στο συνδυασμό μας «Ξεκινάμε από την αρχή», θέτουμε στρατηγικούς στόχους στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την διοίκηση και τον πολιτισμό.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης για τον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου;

Απεριόριστα. Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου είναι ένας ευλογημένος και φιλόξενος τόπος, κυρίως εξαιτίας των κατοίκων του. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ταυτόχρονα την χωροταξική του τοποθέτηση. Είναι κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή, έχει ανεκμετάλλευτες εκτάσεις δημοτικές αλλά και από πρώην στρατόπεδα, ακόμη η περιοχή διαμορφώνεται και μπορεί να αποκτήσει μέχρι και επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Κοινώς έχουμε πολλή δουλειά αλλά και πολλή διάθεση για δύσκολα ζητήματα που εμείς μπορούμε να επιλύσουμε. Εμείς θέλουμε να ζούμε σε έναν δήμο νοικοκυρεμένο, με μια διοίκηση υπαρκτή και ικανή.

Πως οραματίζεστε τον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου;

Καταρχήν με διοίκηση. Κάθε δήμος αυτό έχει ανάγκη. Ορθή, υπαρκτή, δίκαιη, ψύχραιμη, ικανή διοίκηση και πάντα κοντά στον δημότη. Στα δεδομένα της εποχής είναι πολύ δύσκολο να αναφερθείς σε οράματα και φιλοδοξίες. Υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα καθημερινότητας που αγγίζουν τους ανθρώπους και για εμάς σημασία έχει πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος.

Σε τι διαφέρει ο δικός σας συνδυασμός, η δική σας πρόταση για το δήμο Κορδελιού- Ευόσμου;

Να δούμε ποιοι ακόμα συνδυασμοί θα είναι στα ψηφοδέλτια του δήμου μας, και τότε να μπούμε αν θέλετε σε διαδικασία σύγκρισης. Δεν μας ενδιαφέρει τι θα τάξουν οι αντίπαλοι συνδυασμοί αλλά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αν έχουν την διάθεση για συνεργασία, καθώς με την αλλαγή του εκλογικού νόμου για να προσφέρει κάποιος έργο, πρέπει να διακατέχεται από αίσθημα συνεννόησης και συνεργασίας.